19 Rabi'ul Awal  1433

Sudah lebih setahun konflik kekejaman ini berlaku, dan akhirnya ia telah semakin memuncak awal tahun ini.

Memang tak sanggup untuk melihat gambar-gambar dan video yang telah tersebar di Facebook dan Youtube.


Entah ke mana pula selepas ini. Sedang musuh Islam senyum sumbing bergelak ketawa. Agenda menghancurkan Islam lebih mudah. 

Bagai, buih-buih hanyut yang bertaburan di lautan.

Sejarah yang lama berulang kembali. Pentas dan pelakon sahaja yang berbeza. Rakyat menjadi mangsa dan korban. Mahalnya harga sebuah kekuasaan yang menjadi ketamakan manusia. Pangkat yang menguji iman dan jati diri. Tak kira di mana-mana, masa dan ketika sejak kewujudan manusia di dunia ini. Berzaman-zaman. 
Peristiwa kekejaman, berlaku satu demi satu, semuanya menggadaikan nyawa ummat Islam yang tidak terkira banyaknya. Dari Tunisia, Libya, Mesir dan sekarang Syiria. Apa yang lebih menyedihkan, ia berlaku di bulan Maulid Sayyidina Nabi Muhammad s.a.w.

Apa tindakan kita?

Isu ini bukan isu rakyat Syiria sahaja. Ini isu saudara seislam kita.Bangkitlah umat Islam, binalah persiapan anda. Bina dari diri anda. Sekurang tidak membantu secara zahir, sumbangkanlah walaupun sedikit dari segi material, doa, dan terus menyedarkan umat Islam tentang perlunya kita cakna terhadap isu yang melanda saudara-saudara kita seantero alam.
0 ulasan: