6 Ramadan 1432 / 6 Ogos 2011

Maaflah, bercerita pasal makan pula..

[ Apapun kisah ini berlaku tika bulan Syaaban ]

Mahu mencari kelainan, puas dibelek-belek laman web dan blog. Jumpa, fikir, dan rancang. Oh ye, mesti dicuba terlebih dahulu.

Akhirnya, ini menjadi pilihan. Almaklumlah, teramat rindu pada minuman yogurt buatan Ustaz Rasyid, muallimku di MMP. Antara pelanggan yang agak tetap. Sesekali ada majanan tatkala menemani sahabat membeli.. Namun, sudah hampir 6 tahun sudah cerita itu.

Berkebetulan musim soifi yang sentiasa hangat, memang agen penggalak untuk bakteria @ sebarang jenis kuman.. Inilah masa terbaik untuk mencuba. Biarlah mahu merasa laban versi Malaysia pulak.

Alhmdulillah, syukur proses penapaian menjadi. Dengan gumbiranya kami mencuba hasil terbaru.. [ okes, cukup syarat.. ]

Malam itu sambil mengulangkaji madah yang berbaki sehari dua, dihidangkan sebalang air yogurt strawberi kepada mereka. [ ada tetamu bertamu, kira promosi la jugak ]. Hati kembang berbunga.

Dicicip seteguk. Tapi berkerut muka teman? Kenapa. Masin? Aik, bukan tadi buat yang first tu ok je.

Tak percaya, cuba meneguk sama. Masam - Masin - Lemak

Senyum kelat, tapi mahu tergelak. Diintai ke dapur. Subhanallah, penutup garam yang terusik. Kemanalah fikiranku ketika itu. Tak pasal kena usik percuma. Kesiannya pada mereka cuba menghabiskan shaneineh, dibuat pengubah suaian. Er, ok lah..Alahai, shaneineh Strawberi ala Malaysia la pulak.[ kalau ada kak Nawwar, boleh kot dihabiskan sejug air ni ]

Tak apalah, peringatan pada diri sendiri. Fokus !

Nantikan keluaran Bayt Kami, Qiblatain. AFAF HOMEMADE YOGURT.. Istimewa untuk sahabat-sahabat Mu'tah je tau..

* cuba-cuba je ni.. Kalau positif, kami usahakan lagi..

Salam Ramadan Kareem

0 ulasan: