6 Jun 2010

Siapa berani merealisasikan imaginasi ini?

"Pimpinan Ikhwan Muslimin, Mesir, Jordan, Syria dan Yaman sebulat suara mengistiharkan jihad ke atas Israel."

"Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir pula berpandangan sedikit berbeza dan lebih macro dalam memandang isu Israel-Palestine [baca Israel-Islam]. Beliau berpandangan, Islam dan Muslim perlu lebih proaktif dalam isu Israel. Boikot dan Kutukan tidak salah.

Boleh dan bagus. namun lebih bagus kalau kita mampu mengatasi abang besar Israel
yang sentiasa menjadi pembantu setia Israel dalam menaja kezaliman ke atas dunia Islam. Adalah lebih penting untuk Malaysia khususnya untuk mengatasi US supaya kita mampu mengatasi Israel." link hasanhusaini

"Tragedi terbaharu di perairan antarabangsa di luar pantai GAZA dalam isu serangan ke atas kapal misi keamanan ke GAZA membuktikan tentera Yahudi dan negara haram Israel tidak pernah peduli tentang undang-undang dan kemanusiaan. Lantas semua mengutuk kekejaman komando tentera Yahudi itu."ghulamwan<

Itu yang saya petik dari blog sahabat-sahabat yang mengulas sedikit sebanyak tentang isu saudara kita, tak jauh di seberang Laut mati sana sahaja. ( Karak, antara mantiqah yang paling dekat dengan sempadan Palestin-Jordan)

Kita tahu.. mereka sudah tidak kenal erti kedamaian. Perjanjian hanya mainan. Melengahkan masa atas air mata penderitaan orang lain.. Tak kenal.. kecuali dengan senjata..

Adakah itu juga jalan kita untuk melawan mereka.. Bukan Yahudi Zionis semata, bukan Illumnati semata.. Kita harus melawan setiap kezaliman yang dipertaruhkan ke atas kita. Bayangkan sudah berapa lama kaum Muslimin dipenyek-penyek, ditendang sesuka hati..

Lemah, lagi melemahkan diri sendiri. Sesat tambah menyesatkan orang lain. Sudah berkurun penyakit ini membarah dalam umat Islam. Jarum yang menusuk umat Islam tak pernah putus. Bermula dengan golongan munafiq di zaman Rasululullah, kaum murtaddin di zaman Abu Bakar, pembunuhan Saidina Umar oleh Majusi, Perpecahan umat Islam kepada Khawarij, Syiah dan lain-lain aliran selepas era Khalifah Usman, akhirnya terus memusnahkan umat Islam sedikit demi sedikit. Peperangan antara para sahabat bukan satu perkara yang biasa. Perang Jamal misalnya.

Musuh bertepuk tangan lagi. Senang kerja. Era perang Salib berlarutan hampir 200 tahun ( kalau tak salah saya) kembali menyatukan Ummah. Tapi itu pun tidak lama. Selepas perginya perwira Salahuddin berpecah lagi..

Jangan kita pernah lupa, daulah Islam pernah diperintah oleh 3 Khilafah berlainan pada satu masa. Kerajaan Abbasiah di tengah Jazirah Arab, Kerajaan Mamluki di Afrika (Mesir) dan kalau satu kerajaan Islam lagi di India. (3 kerajaan Islam besar yang mendokong satu misi). Namun mengiktiraf antara satu sama lain.

Jalan mereka untuk menghapuskan Islam takkan pernah putus.


وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلا نَصِيرٍ

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang dan reda kepada kamu sehinggalah kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. " ( Al-Baqarah , 121)

Duri-duri yang sentiasa menusuk pejuang-pejuang Islam.

Calar duka yang paling dalam tentunya runtuhnya Daulah Uthmaniah. Tiada lagi payung yang menaungi umat Islam.. Setelah satu persatu tanah naungan Islam jatuh ke tangan penjajah. Memisahkan antara negara. Mewujudkan semangat kebangsaan ( negara bangsa ) antara mereka hingga tinggallah sempadan-sempadan negara yang ada pada hari ini. Bukan lagi daulah ummah.(Peta terakhir daulah Uthmaniah)

Jazirah Arab juga tak terkecuali. Perancangan halus British dan Perancis memisahkan negara-negara Arab, merampas tanah Palestin untuk penduduk haram Yahudi juga takkan hilang dari sejarah. Penduduk Arab memberontak, British mencucuk bantuan dengan syarat negara Islam mesti dinegarakan.. Yakni disempadankan.. Hasilnya..Arab Saudi satu negeri, Jordan satu negeri, Palestin satu negeri. Berdaulat punya kekuasaan sendiri. Setuju, kerna mereka beroleh kuasa. Tanpa sedar sudah terjerat. Umat Islam lebih sayangkan kuasa dari kesatuan.

Di tanah air juga tak terkecuali. Dasar pecah dan perintah menjadikan 14 buah pemerintahan berbeza. Tanah Melayu pernah bersatu.. Bila?? Kesultanan Melayu Melaka itulah buktinya. Dilanggar Portugis, dirempuh British dengan ancaman. Semua itu luka dan calar-calar yang takkan pernah hilang. Sampai sekarang. Walaupun sejarah yang ada dalam buku sejarah bukanlah suatu sejarah.. Diputar, diubah mengikut rasa.. Takut manusia akan bangkit kalau tahu kisah sebenar.

Bilakah ummat Islam mahu bangkit dari tidur yang terlalu lena. Dah beratus tahun berlalu.

Ada hikmahnya Freedom Fortilla meredah lautan Ghazzah awal minggu ini..

Rupanya ada yang masih tidak tidur. Alhamdulillah. Yang masih mamai-mamai, segerakanlah untuk menyedarkan mereka.

Nyata, sebenarnya musuh Islam sebenarnya takut akan kebangkitan sejarah. Kebangkitan umat Islam. Angkatan Bantuan Kemanusiaan dikatakan angkatan bersenjata. Nyata mereka lebih takutkan tentera berpisau, berbatang kayu.

Takutkan bekalan ubat-ubatan, juga bantuan kerusi roda.. Kenapa? Sebab mereka tahu, jihad umat Islam takkan terhenti selagi nyawa belum berakhir.

Tentera cintakan mati vs tentera sayang dunia..

Mustahilkah untuk kita hari ini melahirkan jundi-jundi sebegini. Jundi-jundi sebaik tentera Salahuddin dan Al-Fateh. Setulus Sahabat-sahabat Rasulullah??

Di samping kita cuba melahirkan tentera-tentera perubahan Islam, la budda mesti bersiap sedia meningkatkan teknologi pertahanan persenjataan. Tak dinafikan, mereka jauh terkedepan dari kita. Soal teknologi, persenjaataan, perisikan, semuanya di tangan mereka. Masih amat jauh umat Islam ketinggalan.

Soalnya, mampukah kita?? Satu cabaran buat cerdik pandai, cendekiawan, agamawan masa kini..

(bersambung..)

0 ulasan: