7 Jun 2010

Sedikit pengenalan ringkas tentang novel Kombat 1511 H, karya Faisal Tehrani. Terbit tahun 2004

Pada tahun 2087 M, Presiden Amerika Syarikat, Richard Nosirname mengisytiharkan perang ke atas Gabungan Tentera Pemuda Islam pimpinan Jeneral Syarifah Nusaybah. Dalam tempoh yang singkat kemudiannya tentera bersekutu pimpinan Amerika telah menceroboh wilayah paling suci umat Islam dengan alasan memerangi para militan dan teroris.

Jeneral Syarifah Nusaybah yang baru sahaja merekrut komander kesebelas dari hadas Nusantara iaitu Komander Muhammad Ameen meminta 11 ahli sidang komandernya bersiap sedia untuk menghadapi kombat paling sengit dalam sejarah kemanusiaan. Perang meletus dengan penggunaan teknologi masa hadapan di luar jangkaan. Tentera cyborg bertempur dengan berani, Sarcos diaktifkan, pesawat Mikraj yang canggih terbang di udara Washington, bio-bots lipas mengepak gagah di ruang udara Moscow, pancaran laser bersimpang siur di langit Amerika Syarikat adalah antara gambaran perang yang tidak terfikirkan.

Apakah yang sebenarnya berlaku dalam tahun 2087M bersamaan 1511H itu? Berjayakah sidang komander Gabungan Tentera Pemuda Islam mempertahankan kota-kota suci Islam dari jatuh ke tangan musuh? Apakah nasib yang bakal menimpa pahlawan-pahlawan Islam masa hadapan ini?


Lampiran 2

SIDANG KOMANDER GABUNGAN TENTERA PEMUDA ISLAM


Jeneral Syarifah Nusaybah Syed Abdullah

Seorang hartawan dan pemimpin gerakan sufi yang dipercayai membakar semangat remaja-remaja Islam seluruh dunia untuk menentang barat dengan apa juga cara termasuk penguasaan ekonomi, pemasaran budaya dan sastera Islam, kerja-kerja sosial dan pembangunan persenjataan.


Komander Syed Habib Syed Mohamad

Strategis perang Gabungan Tentera Pemuda Islam. Orang kanan Jeneral Syarifah Nusaybah.


Komander Salim Badar

Ketua perisikan Gabungan Tentera Pemuda Islam. Jeneral Nusaybah pernah menanggung pembedahan plastik yang merubah wajahnya sama sekali.


Komander Emrullah Ozer

Beliau pernah terselamat dari lapan belas kali cubaan bunuh sebelum menghilangkan diri.


Komander Bilal Kaya

Jurucakap gerakan kesufian pimpinan Jeneral Nusaybah. Bilal dikatakan anak seorang jutawan berpengaruh yang memiliki dua belas pelabuhan di seluruh dunia.


Komander Mohammad Abbas

Seorang jurutera, Mohammad juga pernah belajar menggunakan senjata secara rahsia di Mesir. Beberapa hari sebelum diekstradisi ke Amerika Syarikat beliau berjaya melepaskan diri dari tahanan dan dipercayai terbunuh dalam usahanya melarikan diri tersebut.


Komander Abu Bakar

Berasal dari Cameroon. Memulakan karier sebagai pramugara di syarikat penerbangan Cameroon. Abu Bakar meneruskan kerjaya dan kehidupan biasa sebelum menghilangkan diri di Paris.


Komander Abdullah Abu Tholib

Komander Abdullah pernah dibicarakan di Indonesia kerana dituduh melindungi gerakan teroris tetapi dilepaskan kerana kekurangan bukti. Dipercayai keluar melancong ke Irian Jaya dan tidak pulang sejak itu.


Komander Imraan Abdul Aziz

Imraan merupakan peguam kepada taifa Jeneral Nusaybah. Gambar beliau sering menghiasi majalah-majalah utama antarabangsa. Setelah Jabatan Pertahanan Amerika menyenaraikan beliau sebagai pengganas, Imraan menghilangkan diri.


Komander Syarifah Zinnera Syed Mohamad

FBI dan CIA mengambil masa 15 tahun untuk membuktikan beliau adalah cucu Hajah Nusaybah. Seorang wonder child kerana kebolehannya bertutur dalam 5 bahasa ketika berusia 10 tahun. Memasuki Universiti Oxford ketika berusia 15 tahun dan memiliki sarjana dalam bidang fizik dari universiti tersebut. Setelah dipercayai terlibat secara aktif dengan gerakan kesufian Hajah Nusaybah, Zinnera mulai diburu CIA dan Mossad.


Komander Ali Halimah

Anak angkat Jeneral Nusaybah. Khabar angin mengatakan beliau adalah sejenis robot ciptaan cyborg lady tetapi tidak ada bukti benar mengenai hal tersebut.


Komander Muhammad Ameen Muhamad

Merupakan seorang Imam di sebuah masjid di luar Subang. Anak yatim piatu, kawan-kawannya mendakwa Muhammad Ameen pernah terbang ke udara ketika bemain sepak raga dengan mereka. Beliau hilang dari persekitaran biasanya seminggu sebelum kempen perang Presiden Nosirname bermula.

*Ada berani kita realisasikan imaginasi ini???
Insyaallah.

*Rujukan : Kombat 1511H, Faisal Tehrani
Laman web iluvislam

0 ulasan: