14 Februari 2009


Dua minggu membiarkan blog ini sepi.. Entah apa yang disibukkan selama itu. Padahal cuti..


Target cuti?

Semestinya ada.. Tapi agak kecewa kerana banyak yang tidak terisi. Namun, perancangan Allah mengisi.. Jauh dari jangkaan..


Pagi Jumaat, 29 Januari..

" Salam alaik. Akak, saya nak bagitahu sesuatu.. Tapi harapnya jangan sedih tau "


Itu mesej yang diterima ketika ditinggal bersendirian di rumah.. Semuanya ke Qal'ah Karak.. Bergembira tatkala teman-teman lain memilih untuk jaulah ke Syiria, Mesir dan sekitar Jordan seperti Aqabah, Petra, dan Ajloun, Ummu Qais, juga tak lupa ke Amman.


Hati ini rasa berdebar. Mesej dari timbalan ketua biro akademik semestinya berkaitan dengan urusan pembelajaran.. Adakah khabar mengenai pertukaran takhassus?.. Atau 'Iffah hanya mahu sekadar menguji..


" Ni, nak bagitahu Us Sulaiman dah hantar surat rayuan permohonan menukar takhassus. Alhamdulillah , senarai nama pemohon yang berjaya sudah keluar "


" Oh, ye ke.. Alhamdulillah.."


Saya menarik nafas lega. Namun kegusaran masih lagi menebal..


" Begini, akhawat yang minta ke takhassus adab ada dua orang.. Dua-dua tak naik nama. Kami pun tak tahu kenapa"


Dua kali saya membaca mesej itu. Benarkah?


" Jadi kami cadangkan kepada akak, untuk cuba sekali lagi. Begini, hantar surat sekali lagi kepada ustaz dan cuba hubungi ustaz selepas itu "


Saya membalas sekadarnya dan mengucapkan terima kasih di atas makluman itu. Menahan rasa.

"Apa kesudahannya untuk diri ini selepas ini? Adakah Allah sudah mentakdirkan aku untuk berjuang dalam Kuliyyah Syariah?"

.........

"Tuhan mahu menduga hati-hati ini, adakah sabar itu hanya manis di bibir, namun apabila merasai pahit sekali untuk ditelan"

0 ulasan: