Salam sejahtera buat semua.
Perkhabaran dari laman web Falak Online.
Gerhana Matahari Separa akan berlaku ( mengikut kiraan ahli astronomi ) pada Jumaat ini. (15/01/09)


Kali ini ia merupakan gerhana matahari cincin yang akan dapat dilihat sepanjang laluan 300km yang merentasi benua Afrika, kemudian melalui Lautan Hindi di mana gerhana akan berada pada fasa paling lama iaitu 11 minit 8 saat.


Kemudian ia akan meneruskan perjalanan laluannya ke India, Bangladesh, Burma dan berakhir di China. Di Malaysia, hanya gerhana matahari separa sahaja yang dapat dilihat pada tarikh tersebut. ( Sumber :laman web falak-online.net )
Kuala Lumpur :
Fasa Sentuhan Pertama ( Mula gerhana ) : 3.01 petang
Fasa Maksimum ( 28.6 % matahari tertutup ) : 4.26 petang
Fasa Sentuhan Terakhir ( Tamat gerhana ) : 5.38 petang

Untuk maklumat lanjut klik siniBuat sahabat-sahabat di Jordan, adakah anda juga teringin untuk menyaksikan salah satu fenomena alam yang membuktikan kehebatan ciptaan Allah ini? Insyaallah anda juga berpeluang untuk melihatnya. Kira-kira sekitar jam 8 pagi ke atas sehingga jam 9.45 pagi.


Memandangkan mungkin keadaan matahari agak cerah, tidak banyak kesan yang dapat dirasa atau dilihat ketika fasa gerhana. Mungkin paling jelas ialah suasana sekeliling akan kelihatan kurang terang berbanding biasa.


* Teruja menantikan dan memerhatikan gerhana, jangan lupa pula untuk menunaikan solat sunat gerhana. Masih segar, kenangan menunaikan solat sunat gerhana di Masjid Darul Quran tahun lepas.. Khutbahnya yang memberi ibrah.. Menggetarkan hati memikirkan kehebatan kuasa Allah.

Ingatkah kalian, tika wafatnya putera Rasulullah, Ibrahim.. juga berlaku gerhana matahari yang menyebabkan ada kaum muslimin menyangka ia berlaku kerana perginya putera nabi s.a.w. Namun, nabi tegas menyatakan itu semua berlaku sebagai tanda kebesaranNya yang perlu difikirkan oleh sekalian umat..

0 ulasan: