Dua hari lepas, penamaan calon untuk PRK Dun Manek Urai menyaksikan 2 parti bertanding. Antara calon PAS, Mohd. Fauzi Abdullah, 50 dengan calon daripada Barisan Nasional (BN), Tuan Aziz Tuan Mat, 39.

Syukurlah, penamaan calon khabarnya berjalan lancar. Menurut laporan akhbar, hampir semua pemimpin tertinggi parti kedua-dua pihak turun padang mengiringi calon. Memang pilihan raya itu suatu isu panas, antara maruah dan perjuangan. Sambil meneliti laporan undi bagi dua siri pilihan raya lepas, ternyata kedua-dua parti mempunyai peluang dan saingan yang begitu hebat.

Ketika tahun 2004 lepas, di mana BN (anak orang kampung nenek) telah memenangi DUN Manek Urai mengalahkan Ustaz Zamzuri Mat Lazim ( bekas pengetua sekolah ma, SMU (A) Falahiah, Sungai Sok). Masa itu Allahyarham Pak Su Wil sakit tidak dapat bertanding. Majoritinya sedikit sahaja, 53 undi. Manakala pada pilihan raya 2008 menyaksikan Allahyarham Pak Su Wil kembali memenangi Dun tersebut juga dengan majoriti yang kecil, dalam seratus undi lebih.

Saya kembali menyoroti kembali kenangan pada kata-kata seorang warga kampung Manek Urai ketika itu. (dia merupakan mak cik penjual nasi, yang kami sekeluarga amat baik rapat dengannya..(hari-hari sarapan pagi di situ dulu :) ).

"Kito tidok kisoh sapo pun jadi calon, mudo ke tuo ko, yang penting kita kena sokong parti Islam"

Teguh betul pendiriannya. Teringin saya hendak mengunjunginya kembali di samping menemani ma yang akan mengundi di Kampung Manek Urai Lama pada 14 Julai ini, namun hasrat itu terpaksa saya pendamkan. Ada juga kawan mengajak untuk berkampung di sana minggu ini, namun memikirkan maslahah mafsadahnya.. tak apalah, saya mendoakan dari jauh, dari Bilik SMUTEM ini.

Semoga pilihanraya pada kali ini berjalan lancar tanpa sebarang provokasi dari segi material mahupun kata-kata. Moga bersih dari segala kekotoran. Apapun, berita tiga orang orang kuat sebuah parti di kampung nenek menerima lebih dua puluh ribu seorang bulan lepas membuat saya terfikir. Tidak ada cara lainkah manusia untuk bertanding dengan adil dan bersih sebersihnya...

Bersih dari fitnah dan rasuah. Sama-sama menuju keamanan dan kesejahteraan. Insyaallah.

0 ulasan: