Matahari di luar bilik sedari tadi mulai garang memancar. Bahangnya semakin memuncak bila waktu mula menapak ke tengah hari. Kami mula berfikir bagaimana mahu membuka pintu bilik yang berkunci. Izan dan Atiyah, adik Persijilan 09 yang baru dikenali semalam turut membantu. Malangnya semua usaha yang kami buat menemui kegagalan. Kekecewaan jelas terpamer di wajah mereka-mereka yang membantu.

Kebetulan atau ianya sudah ditakdirkan? Hanya Tuhan sahaja yang mengetahui perasaan kami ketika itu. Pintu memang tidak boleh dibuka. Nampaknya kena tunggu hari Isnin juga baru boleh buka pintu itu. Apa boleh buat.

Tengah hari itu, kami makan nasi tengah hari yang telah ditempah. Tebal muka jugalah untuk makan tanpa dibayar, tapi adik-adik ini memahami keadaan kami. Sambil itu kami mula berkira-kira tentang perancangan untuk dua hari ini. Kebetulan bilik SMUTEM yang kami jadikan stor barangan tidak berkunci. Maka dengan itu bersinarlah sedikit harapan buat kami.

Malam itu, Zawani menelefon anjang menjemput kami makan bihun sup di bilik SMUTEM 2( segan lagi pada adik-adik). Kalaulah bilik SMUTEM 1 ini tidak berkunci, tidaklah kami menggunakan bilik yang penuh barang-barang. Alhamdulillah, begitulah kadang-kadang rezeki kita berwasilahkan orang lain. Jadi, pengajarannya janganlah kedekut.

Dua hari cuti itu akhirnya berlalu juga. Walaupun ianya agak menyeksakan, kami cuba juga menempuhinya dengan penuh kesabaran.

Hari Isnin menjelang juga. Membuahkan harapan yang besar agar bilik SMUTEM terbuka malam ini. Anjang cuba menelefon penyelia banat dengan harapan beliau ada di dQ. Setelah membuat panggilan, ku lihat wajahnya muram.

"Kenapa anjang?"
"Kak Ika tak ada. Encik Zainudin pun cuti juga. Esok baru ada."

Aku terdiam. Adakah kami harus menunggu lagi untuk hari esok. Telefonku..Hati ini mulai bimbang kalau-kalau ada mesej @ panggilan penting masuk. Takkan nak menunggu sahaja tanpa bertindak..

(Bersambung...)

0 ulasan: